Početna / VOLANI / NAJZANIMLJIVIJI VOLANI NA SVETU
NAJZANIMLJIVIJI VOLANI NA SVETU

NAJZANIMLJIVIJI VOLANI NA SVETU

Iako možda na prvi pogled izgleda, da je volan deo automobila koji služi samo da bi se odredio smer kretanja automobila, to nije tako. Volan je odavno prevazišao svoju osnovnu funkciju, i danas je volan važan element opremljenosti kod svakog automobila. Njegova veličina, kvalitet, funkcije…

Izbor TOP 5 najatraktivnijih volana, koji sve jesu, samo nisu obični.

1. Ferrari 458 Italia

U modelu Ferrari 458 Italia, bez preterivanja, vozač ne mora da skida ruke sa volana. Sednete u automobil, startujete agregat i sve ostalo je moguće uraditi pomoću komandi na volanu. Zanimljivo je da 450 Italia nema komande pored volana: pokazivači smera, svetla i brisači, aktiviraju se komadama koje se nalaze na samom volanu. U donjem delu volana, nalaze se komande za startovanje motora i podešavanje tvrdoće amortizera. Sa desne strane, nalazi se dugme Manettino, kojim se aktiviraju različiti režimi vožnje automobila.

2. Citroën C5

Kakav bi to bio spisak najzanimljivijih volana, ako u njemu nema francuskog specijaliteta – volana sa fiksnim središnjim delom. U poslednje vreme, na najnovijim modelima možemo videti da se Citroën polako odriče ovog rešenja, ali još uvek se nalazi u modelu Citroën C5. Ovo je veoma zanimljivo rešenje, zato što se okreće samo obruč volana, a centralni deo je fiksan. Veoma interesantno, ali to je sve. Prilikom okretanja volana, dugmići mogu biti udaljeni i po nekoliko centimetara od palca, što zahteva često gledanje u sam volan, da bi se aktivirala određena komanda. Metalni deo na volanu, takođe nije uobičajeno rešenje.

3. Pagani Huayra

Prvi utisak o volanu iz modela Huayra je da se radi o nekakvom konceptu, pa su mnogi ignorisali ovakav izgled obruča upravljača. Ali, to je realnost. Mix ekstravagancije, precizne izrade i najkvalitetnijih materijala, već na fotografijama izgleda pomalo čudno i futuristički. Ali, sigurni smo da se niko od malobrojnih vlasnika nije požalio.

4. Fisker Karma

Da li obruč volana treba da bude presvučen kožom? Naravno! Plastični obruču volana, nisu ni blizu tako atraktivni kao oni izrađeni od kože. Pored toga, za kožni volan se bolje “lepe” ruke, a bolji je komfor i osećaj kvaliteta na dodir. Na primer, Fisker Karma je karakteristična po volana koji ima mnogo kože, mnogo više nego bilo koji obični volan.

5. BMW Performance

BMW u svojim automobilima ima vrhunske volane. Mekan i prilično debeo volan u serijama M je samo prva faza na putu ka idealnom volanu. U ponudi sekcije BMW Performance nalazi se i sportski volan presvučen Alcantarom, koji pomoću LED displeja informiše vozača o svim najznačajnim parametrima vožnje, uključujući i broj obrtaja motora.