Početna / KORISNI SAVETI
KORISNI SAVETI

KORISNI SAVETI

1. Koja je razlika Između potpuno sintetičkog i polusintetičkog motornog ulja?
Sva motorna ulja proizvode se od baznih ulja i aditiva. Potpuno sintetička motorna ulja sadrže 100% nekonvencionalnih, visokoperformantnih tečnosti. Polusintetička ulja (takođe zvana “mešavine”) sadrže manji postotak tih visokoperformantnih tečnosti u kombinaciji sa konvencionalnim uljem. Mobil 1 je potpuno sintetičko motorno ulje.

2. Šta čini sintetičko motorno ulje boljim od konvencionalnog motornog ulja?
Performansa sintetičkih ulja – je snažnija, posebno u pumpanju i protoku pri niskim temperaturama i stabilnosti i zaštite od taloga pri visokim temperaturama. Neposredna korist od tih osobina su manje habanje i duži radni vek motora. Sem toga, konvencionalna ulja takođe sadrže daleko veću količinu nečistoća kao što su sumpor, reaktivni i nestabilni hidrougljenici i drugi nepoželjni zagađivači koji se ne mogu u potpunosti odstraniti konvencionalnom preradom sirove nafte.

3. Je li istina da je novim motorima potreban period razrade pomoću konvencionalnog motornog ulja?
To je mit. U prošlosti je razrada motora bila potrebna da bi se odstranili eventualni metalni otpaci (to jest opiljci) ili abrazivni materijal zaostao u motoru posle mašinske obrade, kao i da bi se ventilima i prstenovima omogućilo da propisno “legnu”. Danas se motori grade uz daleko strože tolerancije, sa veoma poboljšanom mašinskom obradom i u daleko čistijim uslovima nego što je bio slučaj sa motorima od pre 10 ili 20 godina. Tekuća tehnologija proizvodnje motora ne iziskuje period razrade pomoću motornih ulja na bazi nafte. Štaviše, Mobil 1 je ulje koje mnogi vodeći proizvođači vozila kao što su Porsche, Mercedes Benz, Cadillac,Aston Martin i veliki broj drugih biaju za standardno fabričko punjenje kod prve ugradnje motora. Dakle, Mobil 1 je često već upotrebljen u automobilu još pre nego što ste ga odvezli iz prodajnog salona.

4. Može li se konvencionalno ulje mešati sa Mobilom 1?
Da, Mobil 1 je sasvim kompatibilan sa konvencionalnim motornim uljima, polusintetičkim i drugim sintetičkim motornim uljima ako se ukaže potreba za njihovim mešanjem. Međutim, razblažavanjem Mobila 1 umanjiće se njegova bolja performansa.

5. Mogu li se mešati razne marke ulja?
Da, potpuno sintetička ulja Mobil 1 su sasvim kompatibilna sa drugim markama ulja. Nije potrebno ispiranje.

6. Šta to daje ulju sposobnost da izvrši sve ove zadatke?
Ulje se sastoji od baznih ulja i aditiva. Aditivi su sastojci koji pomažu ulju da, uz osnovnu ulogu podmazivanja, vrši i određene druge funkcije.

7. Šta je viskoznost i zašto je ona važna u motornim uljima?
Prosto rečeno, viskoznost se odnosi na “gustinu” tečnosti. Tečnost koja je “retka” ili niske viskoznosti lako teče – dobar primer je voda. S druge strane, med je primer “guste”, odnosno, visokoviskozne tečnosti. Ali viskoznost jedne tečnosti nije uvek ista. Ona se menja s temperaturom. Na primer, motorno ulje je gušće kad je hladno a ređe kad je toplo. Tehnologijom proizvodnje pokušava se da se u motornim uljima savlada ta promena viskoznosti i obezbedi da ulje pri visokim temperaturama ostane dovoljno gusto da stvori zaštitni film na motornim delovima, a da na niskim temperaturama ostane dovoljno retko da brzo dopre do vitalnih delova motora.

8. Na šta se odnosi izraz “multigradno”?
Multigradna ulja su multiviskozna ulja projektovana za performansu u širem rasponu temperatura od starijih, “monogradnih” ulja. Multigradna ulja nose dve klasifikacione oznake SAE (Society of Automotive Engineers – Udruženja inženjera automobilizma),
n. pr. 0W-40. Niža brojka ispred slova “W” označava viskoznost ulja na niskim temperaturama – što je ovaj broj niži to ulje lakše teče. Slično tome, drugi deo klasifikacije po viskoznosti označava viskoznost ulja na visokim temperaturama – što je taj broj veći to je gušći uljni film.

9. Zašto mi je za starija vozila potrebna viskoznija (gušća) tečnost?
Napredna tehnologija motora sa strožim tolerancijama (n. pr. zazorima između prstena klipa i zida cilindra) dozvoljava korišćenje ulja niže viskoznosti bez povećanja potrošnje ulja ili habanja. Starija tehnologija odnosno stariji motori obično imaju veće tolerancije te im je potrebno gušće, to jest, viskoznije ulje da bi održali zaštitu i smanjili potrošnju ulja.

10. Šta je to tako posebno kod ulja Mobil 1 Extended Life 10W-60 što ga čini naročito pogodnim za starija vozila?
Kao što je objašnjeno u Pitanju 10, razlog je delom taj što veći stepen viskoznosti znači “gušće” ulje podesnije za potrebe starijeg motora. Mobil 1 Extended Life 10W-60 uz to sadrži i posebne sastojke smišljene da revitalizuju zaptivke u motoru kako bi smanjili gubitak ulja kao i da povećaju zaštitu među pokretnim delovima.

11. Mogu li u svom vozilu, bez obzira na njegovu starost, da upotrebim bilo koje ulje?
Pošto je svako motorno ulje formulisan tako da pruži izuzetnu performansu i zaštitu, slobodno možete da upotrebite bilo koje bez obzira na starost vašeg vozila. Ipak, možda nećete imati svu korist koje bi moglo biti sa proizvodom konkretno prilagođenim starosnom dobu i konstrukciji vašeg motora. Uvek proverite u priručniku za korisnika specifikaciju preporučenu za vaše vozilo.